Konjunktivitis je upala očne spojnice (konjunktive) - membrane koja pokriva bjeloočnicu i unutarnju površinu vjeđe. Konjunktivitisom može biti zahvaćeno jedno oko, ali se vrlo lako prenosi i na drugo oko.

Upala može biti blaga sa suzenjem ili vrlo teška sa jakom upalom i gnojnim sekretom uz katkad prisutno crvenilo i otok vjeđe, te uzrokovati trajna oštećenja oka ako se ne liječi.

Što uzrokuje konjunktivitis?

Uzročnici konjunktivitisa mogu biti infektivni (zarazni) - virusi i bakterije i neinfektivni - alergija.

Kako se širi?

Virusni i bakterijski konjunktivitis iznimno su zarazni. Najčešće se prenose izravnim kontaktom s zaraženom osobom (obično se zaraza rukom prenese u oko), dijeljenjem ručnika sa zaraženom osobom, a moguće je zaraziti se i putem kašlja i kihanja.

Koji su simptomi konjunktivitisa?

VIRUSNI KONJUNKTIVITIS

Karakteriziran je blagim otokom vjeđa, iritacija oko oka uz crvenilo i suzenje, a sekrecija je obično prozirna. Najčešće prolazi spontano uz toaletu, kapima na bazi izotonične otopine.

BAKTERIJSKI KONJUNKTIVITIS

Prisutan je žutozeleni sekret iz oka uz pečenje i crvenilo konjunktiva. Oči mogu biti sljepljene, osobito ujutro. Liječi se primjenom antibiotske masti i kapi.

U slučaju infektivnih konjunktivitisa dijete je zarazno i ne smije boraviti u vrtiću.

NEINFEKTIVNI KONJUNKTIVITIS

Od neinfektivnih uzroka kod djece su najčešći alergijski konjunktivitisi koji se manifestiraju svrbežom, suzenjem, otokom vjeđa, a tipično se javljaju kao reakcija na alergena kao što su pelud, životinjska dlaka, prašina i sl. Liječe se kapima na bazi antihistaminika, a kod jače upale i kortikosteroidima.

 

 

Kako spriječiti širenje?

Dijete koje ima konjunktivitis ne smije boraviti u vrtiću s obzirom da je konjunktivitis zarazan za drugu djecu i ostale osobe s kojima dolaze u kontakt. 

Najvažnija preventivna mjera je higijena. Veoma je važno često pranje ruku sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 30 sekundi.

Treba izbjegavati dodirivanje oboljelog oka kako se upala ne bi proširila na drugo oko.

Nošenje leća treba izbjegavati sve do oporavka - u konzultacijama s liječnikom.

Važno je ne dijeliti predmete poput posteljnog rublja – jastučnica, ručnika, maramica, šminke, naočala... Jastučnice i ručnike češće prati, posebice nakon preboljele infekcije kako se ista ne bi ponovno vratila.

 

Pripremila zdravstvena voditeljica Barbara Staničić.

 • JOŠ ČLANAKA ...

  KONTAKTIRAJTE NAS

  IMATE LI PITANJE?


  Gomljanik 41
  22000 Šibenik

  022 351 171
  098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

  info@vrtic-sunce.hr
  https://www.vrtic-sunce.hr

  Copyright © 2024 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana