Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti

Poštovani roditelji,

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske provodi Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti kojim se svoj djeci, koja u tekućoj godini probira navrše četiri godine, omogućuje preventivni pregled vida. Troškove programa snose Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Ovim putem apeliramo na važnost odazivanja na isti.

Pozivno pismo na preventivni pregled s točnim datumom, mjestom i vremenom održavanja pregleda dostavlja se na kućnu adresu djeteta. Pregled obavlja liječnik oftamolog, koji ukoliko posumnja na slabovidnost, upućuje roditelje djeteta nadležnom pedijatru koji će dijete uputiti na daljnju obradu.

Pozivamo sve roditelje na suradnju i molimo da odvedu svoje četverogodišnje dijete na besplatni i brzi pregled na slabovidnost po primitku poziva na kućnu adresu.

Sve informacije o programu, pregledu i promjeni termina pregleda (moguća je jedna promjena) dostupne su putem besplatnog info telefona: 0800 8448, e-pošte: slabovidnost@hzjz.hr, društvenih mreža (Facebook: https://www.facebook.com/hzjz.zavod/), a detaljne informacije pročitajte na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (https://www.hzjz.hr/slabovidnost/).

 

Slabovidnost (ambliopija)

Slabovidnost (ambliopija) definira se kao smanjenje ili gubitak dijela vidnih funkcija, osobito vidne oštrine. To je najčešće oštećenje vida u djece i vodeći uzrok sljepoće, bez prisutne vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida. Ako je ulaz svjetlosti u oko spriječen ili je svjetlostni podražaj neadekvatan, izostat će pravilan razvoj vidnog dijela mozga. Ne liječi li se ambliopija u ranom periodu razvoja djetetova života, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid. Oko može postati i funkcionalno slijepo, jer je oko sedme godine života ravoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen. Osobe s ambliopijom imaju slabije izražen dubinski vid, svijet se doima plošan, bez treće dimenzije.

U školskoj dobi se prepoznaje dominantna karakteristika ambliopije - otežano čitanje.

Ambliopija mijenja samosvijest o sebi, ponašanje u školi, među prijateljima te direktno ograničava izbor zanimanja. Psihičke osjetljivosti, anksioznost i depresija češći su u uodraslih osoba s ambliopijom u odnosu na zdrave pojedince, no najbolje opisana dugotrajna posljedica ambliopije je povećan rizik razvoja sljepoće.

Smatra se da je probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdanija za otkrivanje ambliopije, obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97% svih anomalija oka.

Otkrivanje i liječenje ambliopije stara zdravijeg pojedinca, a time i društvo napretka, s identitetom prepoznatim u svijetu po razvijenoj svijesti o važnosti zdravlja djece i neuputnim naporima za stvaranje zdravog društva.

 • JOŠ ČLANAKA ...

  KONTAKTIRAJTE NAS

  IMATE LI PITANJE?


  Gomljanik 41
  22000 Šibenik

  022 351 171
  098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

  info@vrtic-sunce.hr
  www.vrtic-sunce.hr

  Copyright © 2023 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana