Streptokokna oboljenja u dječjoj dobi

Poznato je da djeca koja pohađaju vrtić češće obolijevaju od određenih zaraznih bolesti. 

Streptokokne bolesti su akutne zarazne bolesti uzrokovane bakterijom Streptoccocus pyogenes (piogeni streptokok) ili beta hemolitičkom streptokokom grupe A. Zahvaljujući antibioticima i unapređenjem opće životnog i higijenskog standarda, kao i zdravstvene zaštite ove su bolesti, premda i dalje ne rijetke među djecom postale blage i prolazne, a njihove komplikacije gotovo su potpuno iščezle.

Najčešće streptokokna oboljenja su:

 • Streptokokna upala nosa i ždrijela
 • Streptokokna angina
 • Šarlah
 • Upala bronha i pluća
 • Crveni vjetar (erizipel)
 • Gnojne infekcije kože (impetigo)
 • Babinja groznica

Streptokokna upala nosa i ždrijela

Streptokokna upala nosa i ždrijela je blaža streptokokna bolest. Simptomi su lagano povišena temperatura, grlobolja i crvenilo ždrijela. Kod dojenčadi i male djece infekcija streptokokima iz nosa i ždrijela često se proširi na srednje uho i mastoidni nastavak. Limfni čvorovi na vratu obično su povećani.

Streptokokna angina

Najčešći klinički oblik streptokokne infekcije je streptokokna angina (lakunarna ili gnojna) Inkubacija traje 1-3 dana, bolest nastupa naglo povišenom tjelesnom temperaturom, zimnicom i tresavicom, te jakom grloboljom, glavoboljom i bolovima u zglobovima. Ždrijelo, resica i nepčani lukovi su žarko crveni i otečeni, tonzile su povećane i crvene sa gnojnim točkicama ili naslagama. Limfni čvorovi na vratu su povećani i bolni.

Šarlah

Šarlah (scarlatina) je najčešći u dječjoj dobi od 3. do 15. godine života. Bolest počinje kao streptokokna angina, nakon čega se javlja karakterističan osip (sitni, crvenkasti, točksati). Koža prekrivena osipom suha je i hrapava. Osip je najizraženiji ispod pazuha, u donjim dijelovima trbuha i preponama. Obrazi su zažareni, a oko usta izraženo je bljedilo. U početku bolesti jezik je obložen i nakon nekoliko dana postaje crven poput maline. Osip traje 6-7 dana, nakon čega se javlja ljuštenje kože u obliku perutanja na vratu i trupu, dok se na dlanovima i stopalima koža ljušti u krpicama.

Šarlah kod djece – uzroci, simptomi i liječenje

Erizipel

Erizipel (crveni vjetar) streptokokna je infekcija kože, gdje streptokok ulazi kroz male ili nevidljive ozljede na koži. Bolest počinje naglo, sa zimnicom ili tresavicom, visokom temperaturom, glavoboljom i povraćanjem. Na koži se javlja crvenilo i otok, koji se širi prema periferiji u obliku tračaka. Zahvaćena koža je jasno ograničena od zdrave kože. Bolest je češća u starijoj životnoj dobi, a najčešće je lokalizirana na potkoljenicama.

Impetigo

Impetigo je također streptokokna infekcija kože. Javlja se kod male djece, osobito u nehigijenskim sredinama. Na koži se stvaraju površinski mjehurići koji brzo pucaju i šire se u okolinu, te pokrivaju krastama žućkaste boje. Impetigo je vrlo zarazan za djecu i srećom kod nas danas vrlo rijedak.

Impetigo – što ga uzrokuje i kako ga izliječiti? | Kreni zdravo!

Dijagnoza streptokokne infekcije

Za dijagnozu streptokokne infekcije koristi se mikrobiološki nalaz streptokoka u obrisku nazofarinska i/ili ždrijela. Pozitivan nalaz kod jasne kliničke slike potvrdit će dijagnozu streptokokne bolesti i najveću vrijednost ima u diferencijalnoj dijagnozi streptokokne i virusne angine.

Liječenje streptokokne infekcije

Streptokokne bolesti u pravilu se uspješno liječe antibioticima. Prvi lijek izbora je penicilin. U slučaju preosjetljivosti na penicilin, primjenjuju se makrolidi (azitromicin) tijekom 3 ili 5 dana, klaritromicin ili cefalosporinski antibiotici. Važno je istaknuti da terapiju antibioticima treba provesti do kraja - 10 dana (osim kod azitromicina).

Osim antibiotske terapije provodi se i simptomatska terapija. Za snižavanje temperature koristi se paracetamol i nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen kod djece). Za smanjenje grlobolje korisno je grgljanje slane vode, čaj od kadulje ili pastile koje sadrže lokalne anestetike.

Prevencija streptokoknih oboljenja

Streptokokne bolesti prenose se kapljičnim putem neposrednim kontaktom s zaraženom osobom kašljanjem, kihanjem ili govorom. Prva i osnovna mjera prevencije je osobna higijena, tj. pranje ruku, kao i higijena uporabnih predmeta, često provjetravanje prostora, kretanje na svježem zraku, te pravilna i uravnotežena prehrana.

Ako vam dijete oboli od streptokokne bolesti obavijestite o tome zdravstvenu voditeljicu u vašem vrtiću. Također, vrlo je bitno dijete do ozdravljenja ne dovoditi u vrtić, budući da to predstavlja nepotreban rizik, kako za njega samog (neizliječeno dijete mnogo je podložnije drugim infektima), tako i za ostalu djecu u odgojnoj skupini. Po povratku u vrtić sa sobom obavezno donijeti liječničku ispričnicu.

 

Pripremila zdravstvena voditeljica Barbara Staničić, bacc.med.techn.

 

 • JOŠ ČLANAKA ...

  KONTAKTIRAJTE NAS

  IMATE LI PITANJE?


  Gomljanik 41
  22000 Šibenik

  022 351 171
  098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

  info@vrtic-sunce.hr
  www.vrtic-sunce.hr

  Copyright © 2023 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana