Igre na otvorenom

Igre na otvorenom donose razne dobrobiti za tjelesni, emocionalni, društveni i intelektualni razvoj vašeg djeteta. Vrijeme (kiša, sunce, snijeg, vjetar, oblačno, vedro…) je važan čimbenik jer nam ono nudi razne mogućnosti i iskustva.

Brojne su prednosti igranja i boravka na otvorenom. Tako dijete ima priliku udisati svježi zrak, jača imunitet, ima veću mogućnost slobodnog kretanja i veću mogućnost fizičke aktivnosti (usavršava grubu motoriku), stječe nova iskustva i potiče se razvoj mašte, kreativnosti i prirodne radoznalosti djeteta… „Promatranje mladih ptića kad prvi puta napuštaju gnijezdo, valjanje po travi, udisanje mirisnog zraka nakon proljetne kiše i promatranje topljenja snijega očaravajuća su iskustva.“ (Hansen i sur., 2006, str.183)

Većinu aktivnosti koje djeca mogu raditi unutra mogu raditi i vani. Primjerice crtanje, društvene igre, izrada figura od slanog tijesta, čitanje priča i sl. „Slušanje priče o vjetrovitom danu za vrijeme sjedenja pod drvetom kojem vjetar savija grane drukčije je od slušanja u zatvorenom prostoru.“ (Hansen i sur., 2006, str.183) Na ovaj način dijete izoštrava svoja osjetila i više uči o njima - uočava boje, upoznaje mirise i zvukove prirode, uči iz iskustva.

Odlaskom u šetnju ili na igralište uče o svojoj zajednici i razvijaju društvene vještine – upoznaju susjede, stječu nove prijatelje, proučavaju poštara koji raznosi poštu, vatrogasce i vatrogasna kola, građevinare itd.

Na otvorenom prostoru djeci se omogućava veće i slobodnije kretanje pa tako dijete uči i istražuje nove pokrete – skače i preskače, spušta se niz tobogan i penje se… Uče se kontrolirati svoje pokrete te na taj način raste i njihova pozitivna slika o sebi jer počinju više vjerovati u sebe i svoje mogućnosti pa tako često čujemo povike: „Mama, vidi što ja mogu!“

 

 

*Hansen, K. A. i sur. (2006): Kurikulum za vrtiće. Zagreb: Korak po korak.

 • JOŠ ČLANAKA ...

  KONTAKTIRAJTE NAS

  IMATE LI PITANJE?


  Gomljanik 41
  22000 Šibenik

  022 351 171
  098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

  info@vrtic-sunce.hr
  https://www.vrtic-sunce.hr

  Copyright © 2024 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana