Kako pripremiti dijete za povratak u vrtić

Dragi roditelji približavamo se datumu povratka u vrtić nakon dužeg perioda izolacije. Nakon gotovo dva mjeseca života u izolaciji djeca su usvojila neke nove rutine i ritam dnevnog funkcioniranja, a vjerojatno imaju i određenu „sliku“ o povratku u vrtić stoga je nužno pripremiti ih na promjene koje će se događati. Djeca mogu različito reagirati na novonastalu situaciju (radost, tuga, potištenost), a dobra priprema, kao i u procesu adaptacije, olakšati će djeci ovo prijelazno razdoblje. Odgojitelji i stručno- razvojna služba pripremaju se kako bi povratak djeci bio što lakši i s manje izmjena da kod djece održimo osjećaj sigurnosti i zadovoljstva, ali važna nam je i suradnja s roditeljima jer uz dobru pripremu djeteta i prijelaz novi način rada u vrtiću biti će puno lakše. Promjene će se dogoditi već na samom ulazu u vrtić.

DOLAZAK I ULAZAK U VRTIĆ

Prije kretanja u vrtić djeca će kod kuće mjeriti tjelesnu temperaturu.  Djeca će se od roditelja odvajati na dvorišnim vratima vrtića (ne kao prije u garderobi ili na vratima skupina) gdje će ih dočekati odgojiteljica. Djecu je dobro pripremiti da će možda i na samom ulazu čekati ukoliko je na vratima više ljudi. Nakon što su se od roditelja oprostili na vratima u garderobi trebaju skinuti jaknu i obuti sobne papuče. S odgojiteljicom odlaze do toaleta oprati ruke sapunom i vodom te se tek nakon toga priključuju skupini. Također, važno je djeci najaviti kada ćete doći po njih kako bi im ulili dodatnu sigurnost na način koji je djetetu primjeren (npr. nakon užine, ili nakon ručka-ovisno o vama i vašim potrebama). Roditelji se također ne smiju zadržavati u razgovoru s odgojiteljima na vratima, ali za sve upite i dileme mogu se obratiti odgojiteljicama putem Viber grupa, kroz Facebook stranicu ili na službeni telefon/mobitel vrtića.

NOVE SKUPINE I ODGOJNO-OBRAZOVNI RAD

Djeca će se (barem u razdoblju do 24.05.2020.) formirati u nove odgojno-obrazovne skupine u kojima će boraviti do najviše 9 djece. Potrebno je djeci najaviti da ih neće u vrtiću dočekati svi njihovi prijatelji, a da će s njima u skupini možda biti i odgojiteljica koja nije bila njihova- no svakako je važno naglasiti da će to biti odgojiteljice koje oni poznaju iz vrtića otprije. Odgojiteljice su formirane u 14-dnevne timove koje brinu o isključivo jednoj skupini djece prema Uputama koje je izdao HZJZ. Dobro je djetetu opisati ovu situaciju na način da će upoznati bolje neke nove prijatelje, a možda i prostore i odgojiteljice. Svoje stare i nove prijatelje trebat će pozdravljati na neke nove načine (mahanjem, podizanjem palca, „nogovanjem“) kako se dogovore unutar privremene skupine.

Prostori u kojima će djeca boraviti bit će ponešto drugačiji budući nam Upute HZJZ-a nalažu da je iz soba dnevnog boravka potrebno ukloniti materijale koji se ne mogu oprati i sušiti na zraku (plastelin, kinetički pijesak i slično), ali većinu igračaka i materijala će moći koristiti. Planiramo, kada god bude moguće, vrijeme s djecom provoditi na otvorenom i u jutarnjim, ali i poslijepodnevnim satima.

Dobro je djecu poticati i kod kuće na održavanje socijalne distance (to im možete pokušati objasniti na način da rašire ruke te da barem toliko udaljeni trebaju biti od prijatelja) u vrtiću te pojačanog održavanja osobne higijene (potrebno je oprati ruke prije ulaska u skupinu, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa, uvijek kada ruke izgledaju prljavo). Kako bi jednostavnije i lakše djeci objasniti važnost socijalne distance i pojačane higijene možete se poslužiti i slikovnicama koje možete pronaći na ovim poveznicama:

https://padlet-uploads.storage.googleapis.com/485593392/acfabe1ee26a307c70c0ca8f627359f0/O_Korona_virusu.pdf

https://www.unicef.org/croatia/media/3041/file/Kako%20objasniti%20koronavirus%20mla%C4%91oj%20djeci%20.pdf

Plakat o pravilnom pranju ruku:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Pranje_ruku_.pdf

 

Na ovoj poveznici možete pročitati tekst naše psihologinje: 

 http://www.vrtic-sunce.hr/clanci/rijeci-psihologinje-o-periodu-koji-je-pred-nama/66.html

 

Za kraj, ukoliko imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja svakako se obratite svojim matičnim odgojiteljima ili stručno- razvojnoj službi koja vam je svakodnevno na raspolaganju.

Za sve ove upute dobro je djetetu naglasiti da je ovakva situacija u vrtiću samo privremena i da će se brzo sve vratiti kako je i bilo prije izolacije, a da je i ovo vrijeme dobro iskoristiti za neke nove avanture.

Mi se radujemo povratku dječjeg žamora u našu svakodnevicu, jer nema veće i bolje pjesme od smijeha djeteta.

 • JOŠ ČLANAKA ...

  KONTAKTIRAJTE NAS

  IMATE LI PITANJE?


  Gomljanik 41
  22000 Šibenik

  022 351 171
  098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

  info@vrtic-sunce.hr
  https://www.vrtic-sunce.hr

  Copyright © 2024 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana