Zabavne ljetne aktivnosti za poticanje jezično-govornog razvoja

Ljeto je u punom zamahu i vrijeme je za igre na plaži i u moru. Mnogi pogrešno smatraju da je poticanje jezičnog i govornog razvoja rezervirano za logopedski kabinet, radne listove i slikovne kartice. Djetetov dom, dvorište, plaža, park i igralište puni su prilika za razvoj jezika i govora. U nastavku ćemo vam predložiti niz zabavnih ljetnih aktivnosti za poticanje djetetovog jezičnog i govornog razvoja u kojima će vaše dijete uživati i dobro se zabaviti. Sve aktivnosti su jednostavne, kreativne i ne zahtijevaju puno materijala.

 

Lov na blago

Ova aktivnost idealna je za boravak na otvorenom, bilo na plaži ili u parku. Zajedno tražite različite predmete, cvijeće, kamenčiće, grančice, kukce ili bilo što drugo što vam je dostupno. Dok tražite predmete, postavljajte jedni drugima pitanja i odgovarajte na njih. Na primjer, pitajte dijete gdje ćete tražiti blago, kako izgleda predmet, koje je boje, oblika itd. Širenje djetetovog rječnika možete potaknuti razgovorom o pronađenom blagu. Razgovarajte o tome što se sve može pronaći u pijesku ili u moru, što je iste boje, što sve može narasti. Možete dati djetetu upute koje treba slijediti (npr. „Najprije pronađi školjku, a zatim zeleni kamenčić.“).

Skupljanje kamenčića

Djeca obožavaju skupljati kamenčiće, a plaže su idealno mjesto za takvu aktivnost. Skupite što više kamenčića različite veličine, oblika, težine, teksture te potaknite dijete da ih opiše ili usporedi. Možete razgovarati o različitoj težini (teško/lagano), veličini (malo/veliko), teksturi (glatko/hrapavo) kamenja, uspoređivati ih po različitim karakteristika (velik/veći/najveći), kategorizirati ih po sličnim osobinama, vježbati prijedloge i prostorne odnose stavljajući pronađene kamenčiće u, na, pokraj, iznad ili ispod drugih kamenčića. Dijete može uvježbavati pisanje slova na kamenčićima markerima ili kredom u boji. Zajedno napravite slovaricu od oblutaka. Skupite dovoljno oblutaka te flomasterom napišite slova, a na papiriće kratke riječi (npr. more, rak, riba, val). Ispod riječi napisanih na papirićima dijete slaže slova napisana na kamenčićima tvoreći te iste riječi. Igru možete proširiti ovisno o djetetovim interesima i sposobnostima.

Posadite cvijeće

Djeca uživaju u igri zemljom, pijeskom i vodom. Zajedno posadite cvijet ili biljku, redovito zalijevajte i promatrajte kako raste. Osim što je ova aktivnost djeci zanimljiva i poticajna, također je i odličan način za poticanje razvoja jezika i govora. Možete se uputiti u obližnju trgovinu i zajedno odabrati omiljene sadnice ili sjeme ili se poslužiti onim što imate kod kuće, npr. sjemenkama suncokreta, limuna, rajčice, avokada. Dok sadite biljku ili sijete sjeme, vježbajte razumijevanje ili postavljanje pitanja: „Što ti je sve potrebno?“, „Gdje ćeš posaditi cvijet?“, „Kako ćeš posaditi biljku?“, „Kad ćeš zalijevati?“ Potičite i vještine sekvencioniranja razgovarajući o koracima u pripremi za sadnju biljke i koristeći riječi kao što su prvo, onda, zatim, na kraju. Pogađajte kakav će biti cvijet koji sadite, koje boje, veličine ili koliko vremena će biti potrebno da naraste.

Napravite balončiće od sapunice

Djeca obožavaju balončiće od sapunice! Vole ih puhati, promatrati, loviti, probiti prstićem… Zašto onda ne biste pokušali zajedno napraviti domaću smjesu? Potrebne su vam: tri šalice destilirane vode, šalica tekućeg deterdženta za posuđe, pola šalice glicerina i posuda za čuvanje smjese. Najprije ulijte vodu u posudu, zatim dodajte glicerin i promiješajte. Pažljivo dodajte deterdžent u posudu i lagano promiješajte. Za najbolje rezultate pustite da smjesa odstoji preko noći. Kada je sve spremno, uzmite stari štapić za puhanje balončića i krenite u park, u vrt ili na plažu. Potičite proširivanje iskaza i traženje aktivnosti (npr. „Hoću balončiće!“, „Veliki baloni!“, „Puši balončiće!“). Možete poticati i vještine sekvencioniranja razgovarajući o koracima u pripremi smjese za balončiće.

Svojim malim okom vidim…

„Svojim malim okom vidim“ ili poznatija engleska inačica „I spy with my little eye“ igra je bez koje ne može proći niti jedno putovanje. Ova jednostavna igra pogađanja ima jedno pravilo – jedan igrač započne rečenicu sa „Svojim malim okom vidim…“ te zatim da trag o stvari koju vidi. Na primjer: „Svojim malim okom vidim nešto crveno što počinje slovom S.“ Drugi igrači moraju pogoditi o čemu se radi, a pobjednik je onaj igrač koji prvi pogodi. Taj igrač započinje sljedeći krug. Bilo da se igrate u automobilu, u parku ili na plaži, ova igra pruža nebrojeno mogućnosti za poticanje jezičnog i govornog razvoja, od imenovanja pridjeva, boja, oblika, svrstavanja imenica u različite kategorije do prepoznavanja i izdvajanja prvog glasa u riječi.

 • JOŠ ČLANAKA ...

  KONTAKTIRAJTE NAS

  IMATE LI PITANJE?


  Gomljanik 41
  22000 Šibenik

  022 351 171
  098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

  info@vrtic-sunce.hr
  www.vrtic-sunce.hr

  Copyright © 2023 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana