Montessori program

Kroz projekt „Ustrojstvo smjenskog te razvoj novih programa u Dječjem vrtiću Sunce“ djelatnici vrtića uključeni su u brojne edukacije kako bi razvili nove programe te obogatili redovni program rada Vrtića. Jedna od edukacija jest Montessori program koji ćemo Vam pokušati ukratko opisati kroz ovaj članak.

Montessori pedagogiju kao jedan od značajnijih alternativnih pedagoških koncepata razvila je prva talijanska žena liječnica i pedagoginja Maria Montessori na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Maria Montessori svoju je metodu razvila empirijskim promatranjem djece. Montessori metoda temelji se na pozitivnim antropologijskim pretpostavkama o tome kako se djeca razvijaju i uče. Danas znanstvenici sve češće potvrđuju njena otkrića. Metoda Marie Montessori temelji se na individualnom pristupu svakom djetetu njegovu razvoju i potrebama.

Montessori metoda ističe nekoliko posebnih interesa odnosno faza osjetljivosti tijekom razvoja. To su:

 1. Senzibilnost djeteta za kretanje
 2. Senzibilnost za jezik
 3. Senzibilnost djeteta za red (unutarnji i vanjski)

Odgoj se dijeli na više područja koja se međusobno isprepliću, a djeci se priprema okolina i pribor potrebni za optimalan rast i razvoj. Za jasličku dob to su područja: jezika, spoznaje, praktičnog života, motorike, senzorike (osjetilnost) i socijalizacija (društvenost).

 Za vrtićku dob (od 3 godine do polaska u školu) to su područja: kozmički odgoj, praktični život, matematika, senzomotorika, jezik i umjetnost koji se opet dijele u manja područja.

Montessori metoda potiče razvoj samostalnosti djeteta kroz poticajnu okolinu kako bi se potaknula dječja prirodna radoznalost i potencijal za učenje.

Moto Montessori pedagogije jest „Pomozi mi da to učinim sam“.

Na poveznici https://padlet.com/vrticsunce/wnb6bqkfg0e9 možete pronaći uz brojne druge i neke aktivnosti inspirirane učenjem Marie Montessori.

Kako izgleda jutro u vrtiću koji provodi Montessori program pogledajte u videu:

 

Izvori:

https://www.roditelji.hr/vrtic/2224-sto-je-montessori/

http://srceko.com/montesorri/sto-je-montessori/

http://www.hrmdrustvo.hr/index.html

Schafer, A.: „Poticanje djece prema odgojnoj metodi Marije Montessori“, 2015., Golden-marketing- Tehnička knjiga, Zagreb

 

 

 

 • JOŠ ČLANAKA ...

  KONTAKTIRAJTE NAS

  IMATE LI PITANJE?


  Gomljanik 41
  22000 Šibenik

  022 351 171
  098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

  info@vrtic-sunce.hr
  www.vrtic-sunce.hr

  Copyright © 2023 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana