Mucanje kod djece predškolske dobi: razumijevanje i podrška

Mucanje je poremećaj tečnosti govora koji se često javlja u predškolskoj dobi. Iako ovaj problem može izazvati zabrinutost i frustraciju, kako kod djece tako i kod njihovih roditelja, važno je razumjeti da je mucanje često prolazna faza razvoja jezičnih vještina. U ovom članku, razmotrit ćemo što je mucanje, kako prepoznati znakove mucanja kod predškolske djece te kako im pružiti podršku.

Što je mucanje?

Mucanje je poremećaj tečnosti govora koji se očituje ponavljanjem glasova, slogova ili riječi, produžavanjem glasova ili pauzama tijekom govora. Ovaj poremećaj se najčešće počinje manifestirati u predškolskoj dobi, obično između 2. i 5. godine života. Češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica

Kako prepoznati mucanje?

Prepoznavanje mucanja kod predškolske djece ključno je za pružanje pravovremene podrške. Neki od uobičajenih znakova koji ukazuju na mucanje su:

 • ponavljanje glasova, slogova ili riječi: dijete može ponavljati iste riječi, slogove ili glasove tijekom govora. Na primjer, može reći: "J-j-ja, ja, ja se želim igrati."
 • pauze i blokade u govoru: dijete se može iznenada zaustaviti tijekom govora i imati poteškoća s nastavljanjem iskaza.
 • tenzija i napetost u govoru: djeca koja mucaju mogu pokazivati znakove tjelesne napetosti, kao što su napeti mišići lica ili trzaji usana.
 • izražavanje frustracije ili anksioznosti tijekom govora: djeca koja mucaju mogu postati frustrirana ili anksiozna kad se suoče s teškoćama u tečnosti govora.

Zašto se javlja mucanje?

Razlozi zašto se mucanje pojavljuje su različiti. Neki od glavnih čimbenika su:

 • genetski faktori: mucanje može imati nasljednu komponentu te se u nekim obiteljima javlja češće nego u drugima. Ako su otac ili majka ikada mucali, vjerojatnost da će i dijete mucati je tri do pet puta veća nego u obiteljima u kojima niti jedan od roditelja nikada nije mucao.
 • razvojni faktori: jezične vještine razvijaju se velikom brzinom u predškolskoj dobi, a kod neke djece mogu se javiti mucajuće netečnosti uslijed usvajanja novih jezičnih vještina.
 • stres i tjeskoba: velike životne promjene u obitelji, vrtiću ili drugi stresni događaji mogu biti okidač za pojavu mucanja.

Kako podržati dijete koje muca?

Ako primijetite da vaše dijete muca, važno je pružiti mu podršku i razumijevanje. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

 1. Slušajte dijete: dajte djetetu priliku da govori i slušajte ga pažljivo. Ako dijete započne razgovor dok roditelj obavlja aktivnosti koje onemogućavaju kontakt pogledom (npr. upravljanje automobilom), dajte mu do znanja da ga pažljivo slušate.
 2. Budite strpljivi: dopustite djetetu da dovrši izgovaranje započete misli. Jezično pojednostavite i usporite vlastiti govor kada razgovarate s djetetom. Nemojte ispravljati dijete tijekom govora. To može samo povećati anksioznost i pogoršati problem.
 3. Pružite podršku: pohvalite dijete kad se trudi izraziti se te izbjegavajte kritiziranje ili ismijavanje.
 4. Konzultirajte stručnjaka: ako mucanje postane izraženije ili traje duže od nekoliko mjeseci, obratite se logopedu koji može pružiti stručnu podršku u obliku terapije i savjetovanja.

Mucanje je često prolazna faza u razvoju govora djece, ali podrška i razumijevanje roditelja igraju ključnu ulogu u tome kako će dijete prevladati ovo razdoblje. S pravilnom podrškom i, ako je potrebno, stručnom terapijom, većina djece može prevladati mucanje te razviti zdravu i tečnu komunikaciju.

 • JOŠ ČLANAKA ...

  KONTAKTIRAJTE NAS

  IMATE LI PITANJE?


  Gomljanik 41
  22000 Šibenik

  022 351 171
  098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

  info@vrtic-sunce.hr
  www.vrtic-sunce.hr

  Copyright © 2024 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana