Polazak u dječji vrtić/jaslice

POLAZAK U DJEČJI VRTIĆ/JASLICE

Prilagodba (adaptacija) je razdoblje navikavanja na vrtić koje može pratiti djetetovo protivljenje napuštanja kuće, pobuna protiv zahtjeva vrtića, što se očituje u plaču i agresivnim radnjama ili u povlačenju u sebe i odbijanjem komunikacije s osobljem vrtića.

Pri dolasku u vrtić dijete ne želi pustiti roditelja, hvata se za njega i plače. Karakteristično je pri tom da se nakon roditeljevog odlaska djetetovo ponašanje mijenja – dijete se smiruje i ne misli na roditelja. Zašto je tako? To je posljedica stresa koje dijete proživljava pri rastanku s obiteljskim domom i dolasku u nove za njega neuobičajene uvjete.

Prilagodba na dječji vrtić podrazumijeva neku krizu koja je bolna zato što se u djetetovom životu previše toga mijenja. Mijenja se odnos prema njemu, mijenjaju se njegova prava i pojavljuju se nove obaveze.

Vremenski okviri adaptacijskog razdoblja također su do neke mjere relativan pojam. Smatra se da to razdoblje ne bi trebalo trajati više od dva do tri mjeseca.

Signal završetka tog razdoblja jest pojava neke stabilizacije u djetetovom stanju i raspoloženju.

PAR SAVJETA RODITELJIMA

 • Pri dolasku uspostavite s odgojiteljima toplu komunikaciju.
 • Redovito dovodite dijete u vrtić.
 • Donesite predmet uz koju je dijete emocionalno vezano i uz koju se može umiriti.
 • Osobno dovedite dijete u vrtić.
 • Od djeteta se oprostite smireno, strpljivo, nježno, ali i odlučno.
 • Definirajte mu, u terminima koje ono razumije, količinu vremena koju će provesti u vrtiću bez vas (npr. “idem u trgovinu po …”).
 • Naglasite mu potpunu sigurnost vašeg povratka (“kada kupim … vratit ću se u vrtić po tebe“).
 • Osvijestite mu odgajatelja kao osobu koja će se za to vrijeme brinuti o njemu (“teta će te čuvati i igrati se s tobom dok se ja ne vratim”).
 • Pokažite interes za djetetovu igru i prijatelje iz vrtića. razgovarajte s njime o doživljajima i osjećajima vezanim uz boravak u vrtiću.
 • Razdoblje adaptacije ne prolaze samo djeca nego i roditelji. Zato članovi obitelji trebaju pratiti svoje osjećaje i osvještavati njihovu prirodu.

 

RODITELJSKA TJESKOBA PRI RASTANKU S DJETETOM

Roditelji trebaju znati da razdoblje djetetove prilagodbe na dječji vrtić može i njima samima donijeti teške osjećaje. Katkad će rastanak s djetetom proživljavati teže od njega.

Roditelji se također moraju naviknuti na to da će njihovo dijete odsad biti samostalnije, manje ovisno o njima, manje će tražiti roditeljsku ljubav i privrženost.

Roditelj treba biti smiren, nikako djetetu ne smije pokazati svoju zabrinutost ili žalost što ga ostavlja.

Dijete će to osjetiti pa će se i ono tako osjećati. Već smo se uvjerili da roditeljski teški osjećaji samo „hrane“ djetetovu uznemirenost i destabiliziraju situaciju. Roditelji mogu nehotice nastojati „zadržati“ dijete uza sebe, sprječavajući rastanak. Upravo tada roditelji svojom uznemirenošću i strahovima produljuju proces brze prilagodbe djeteta na vrtić i mogu je ponekad čak i onemogućiti. Dugo smirivanje djeteta ili ponovno vraćanje jer dijete plače, ne preporuča se. Dijete će ubuduće plakati duže očekujući da se roditelj vrati.

 

Što učiniti da roditeljska tjeskoba ne prijeđe na dijete?

Kako bi prevladali „barijeru rastanka“ roditelji trebaju maksimalno skratiti scenu opraštanja od djeteta u vrtiću, odnosno razraditi ritual kratkog opraštanja - npr., „pusa i mahanje ručicom“, nakon čega roditelj odlazi, čak i ako dijete plače i hvata se za mamu/tatu.

Razgovarajući s djetetom o vrtiću treba poticati pozitivna raspoloženja:

 • govorite kako se tamo može puno toga naučiti
 • razgovarajte o djetetovim vršnjacima i prijateljima
 • razgovarajte o djetetovim odgajateljima/cama.

 

Odvajajući se od ugodne i poznate atmosfere obiteljskog doma dijete pronalazi u vrtiću neke pozitivne strane i zadovoljstva, uči sklapati nove odnose s ljudima - s odgojiteljicom i djecom. Što se brže dijete zainteresira za te odnose to će se brže dogoditi odvajanje od kuće.

Što se brže smire mama, tata i ostala rodbina koja aktivno proživljava „djetetov odlazak od kuće“ i njegov „izlaz u društvo“ to će se brže smiriti i samo dijete.

Trebalo bi imati na umu da se problemi prilagodbe djece na dječji vrtić mogu ponovno pojaviti nakon blagdana, praznika, kao i pri ozbiljnoj promjeni okolnosti kao npr. mamin/tatin odlazak na službeni put, rođenje novog djeteta u obitelji itd. U svim tim slučajevima treba nastojati pridržavati se istog načela fleksibilnosti i tražiti način zadovoljavanja djetetovih potreba ne mijenjajući pritom već uhodanu rutinu njegova/zina života.

 

Imajte povjerenja u odgojitelje te će Vaše dijete biti zadovoljno novom avanturom zvanom

VRTIĆ

 

 • JOŠ ČLANAKA ...

  KONTAKTIRAJTE NAS

  IMATE LI PITANJE?


  Gomljanik 41
  22000 Šibenik

  022 351 171
  098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

  info@vrtic-sunce.hr
  https://www.vrtic-sunce.hr

  Copyright © 2024 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana