Pranje ruku i četkanje zubi

Osnovne higijenske navike trebaju se usvojiti već u ranom djetinjstvu, stoga smo u odgojnim skupinama "Pilići" i "Žabice" odradili radionicu pod nazivom "Pranje ruku i četkanje zubi". Cilj je educirati djecu o zdravim navikama i redovitom pranju ruku s obzirom da je upravo to najjednostavnija metoda sprječavanja širenja mnogih zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti nečistim rukama.

Djeci smo uz pomoć dvije priče prikazali što su to virusi i bakterije, kako se šire, kako ih možemo zaustaviti i koliko je zapravo važna osobna higijena ("Što su to virusi i bakterije", Mrljek i Prljek - Priča o pokvarenom zubu"). Uz učenje kako pravilno prati ruke, djeca su uživala u igri "prenošenje bakterija" koja se odvijala na način da smo jednu ruku namazali temperom, te međusobnim rukovanjem naučili kako se brzo prenose bakterije i ostale prljavštine. 

Odradili smo nekoliko eksperimenata i likovnih radova od kojih rado ističemo male mikrobe od plastelina. Djeca su pozorno pratila eksperiment u kojem smo uz pomoć vode, papra i sapuna prikazali što se dogodi s bakterijama kada dođu u dodir sa sapunom. Također, pomoću tople vode, kvasca i šećera prikazali smo štetnost šećera za zube. 

Poslije ručka s djecom smo ponovili važnost zdrave prehrane i redovitog pranja zubi. 

 • JOŠ ČLANAKA ...

  KONTAKTIRAJTE NAS

  IMATE LI PITANJE?


  Gomljanik 41
  22000 Šibenik

  022 351 171
  098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

  info@vrtic-sunce.hr
  https://www.vrtic-sunce.hr

  Copyright © 2024 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana