Vodene kozice

Vodene kozice ili varičele su vrlo zarazna, osipna dječja bolest koju karakterizira svrbež (pruritus) i osip na koži (mjehurići ispunjeni tekućinom) koji pucaju i pretvaraju se u kraste. Uzročnih vodenih kozica je varicella virus zoster. 

Kako se prenosi?

Bolest se prenosi kapljičnim putem u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom, ali i preko predmeta ili površina kontaminiranih kapljicama zaražene osobe.

Osoba oboljela od vodenih kozica može zaraziti druge u razdoblju od dva dana prije pojavljivanja osipa do šest dana nakon pojavljivanja prvih mjehurića, ili čak dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste.  

Koji su simptomi bolesti?

Inkubacija, odnosno razdoblje od infekcije do pojave prvih simptoma traje od 10 do 21 dana.
Dan prije pojave osipa, bolesnik može imati blagu vrućicu i osjećaj malaksalosti. Zatim se javlja nekoliko malih crvenih točkica koje se ubrzo napune tekućinom stvarajući male mjehuriće. Mjehurići se pojave u skupinama, najprije na trupu, a onda se šire na ekstremitete, lice i vlasište u roku od dva do četiri dana. Mjehurić se raspukne i pretvori u svjetlosmeđu krastu koja s vremenom potamni i postane tamnosmeđa dok na kraju ne otpadne, obično u roku dva tjedna od početka bolesti.

Kako se liječi?

Opće metode ublažavanja svrbeža uključuju kupku u mlakoj vodi u koju se doda nekoliko zrnaca hipermangana. Pripravci s lokalnim djelovanjem koji se mogu kupiti bez recepta u ljekatni, antihistaminici, ili drugi losioni koji sadrže kamfor, mentol ili fenol također mogu pomoći.

Također, održavanje higijene je od iznimne važnosti kako bi se spriječio nastanak sekundarnih infekcija kože.

Može li se spriječiti obolijevanje od vodenih kozica?

Bolest se može spriječiti izolacijom oboljelih, dezinfekcijom predmeta, higijenom i izbjegavanjem kontakta neimunih. 

Djeca ne bi smjela ići u vrtić dok se svi mjehurići ne raspuknu i pretvore u kraste, i dok se ne osjećaju dovoljno dobro da mogu sudjelovati u normalnim aktivnostima.

Ukoliko dođe do pojave vodenih kozica obavezno obavijestiti ravnateljicu, odgojiteljice ili zdravstvenu voditeljicu.

Zdravstvena voditeljica, Barbara Staničić.

 

 • JOŠ ČLANAKA ...

  KONTAKTIRAJTE NAS

  IMATE LI PITANJE?


  Gomljanik 41
  22000 Šibenik

  022 351 171
  098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

  info@vrtic-sunce.hr
  www.vrtic-sunce.hr

  Copyright © 2023 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana