CAP program

CAP program (čit. kap; akronim od ChildAssaultPrevention) je program primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe.

CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje. 

Originalni CAP program počeo se provoditi u SAD-u 1978. godine, a u Hrvatskoj se primjenjuje na inicijativu Udruge roditelja „Korak po korak“ od šk. god. 1999./2000. Opisan je kao „jedan od najobuhvatnijih i najinovativnijih programa prevencije u svijetu“.

CAP program se kontinuirano prati i vrednuje se njegova učinkovitost te je redovito odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje od 2009. godine.
 

Svi CAP-ovi programi polaze od stava da napad predstavlja kršenje, ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i da svi ljudi i njihova djeca imaju pravo biti sigurni, jaki i slobodni.
CAP program ima nekoliko varijanti koje su namijenjene djeci različite dobi i potreba. Sve one koriste troslojni pristup edukacije o prevenciji:

  • obučavanje osoblja vrtića
  • obučavanje roditelja
  • obučavanje djece.

Obučavanje odraslih prethodi  obučavanju djece. Osoblje vrtića i roditelje upoznaje se s prevencijskim i osnažujućim strategijama koje će djeca učiti na svojim radionicama i kako najučinkovitije te strategije podržati u vrtiću, kod kuće i u zajednici. 
Obučavanje djece provodi se kroz radionice koje se u trajanju od 40 minuta odvijaju u tri uzastopna dana. Vode ih 3 posebno educirana CAP pomagača. Radionice za djecu bave se situacijama u kojima su povrijeđena dječja osobna prava i kroz vođenu grupnu raspravu, priče i igranje uloga, djeca uče strategije kojima će se zaštiti i ostati sigurni, jaki i slobodni. U svakoj radionici djeca se poučavaju sljedećim osnažujućim vještinama:

  • zalaganje za sebe
  • podrška vršnjaka
  • reći odrasloj osobi od povjerenja

U našem vrtiću provodimo CAP program od sredine pedagoške godine 2017./2018., nakon zavrđene edukacije odgojiteljica


Radionicama za djecu obuhvaćena su sva djeca školski obveznici. Detaljne informacije o Programu roditelji dobivaju na roditeljskim sastancima koji su najavljeni putem kutića za roditelje.

Dodatne informacije o CAP programu možete pronaći na stranicama Udruge roditelja Korak po korak“ : http://www.udrugaroditeljakpk.hr

AKTUALNOSTI

KONTAKTIRAJTE NAS

IMATE LI PITANJE?


Gomljanik 41
22000 Šibenik

022 351 171
098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

info@vrtic-sunce.hr
www.vrtic-sunce.hr

Copyright © 2023 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana