Mindfulness za djecu

Stručnjaci iz Poliklinike za zaštitu djece i mladeži sastavile su kratki popis vježbi za djecu iz programa Mindfulness. Vježbe su kako navode naročito korisne tijekom stresnih situacija, a mogu pomoći i kod usmjeravanja pozornosti, koncentraciji te pomažu kod smanjivanja impulzivnosti.

Vježbe mindfulnessa vrlo su jednostavne i mogu se raditi mirno ili u pokretu te pažnju usmjeriti na cilj vježbe. Može se dogoditi da misli odlutaju, ali je potrebno vratiti se na aktivnost. Cilj je vježbi vraćati usmjerenu pažnju.

Ovdje Vam prikazujemo dio vježbi koje možete pronaći na Facebook profilu i web stranici Poliklinike:

„Kiša“:

Prstima obje ruke lagano i brzo lupkaj po vrhu svoje glave kao da pada kiša. Prstima nastavi lagano i brzo lupkati po stražnjoj strani glave. Na kraju dođi do sljepoočnica i ušiju. Primijeti osjete u tvojoj glavi na koju su pale “osvježavajuće“ kapi kiše.

 

„Puhanje balona“

Zamisli da je tvoj trbuh balon. Duboko udahni na nos i primijeti kako se tvoj balon povećava. Lagano izdahni na usta i primijeti kako se tvoj balon smanjuje. Vježbu ponovi nekoliko puta.

 

„Morska zvijezda“

Raširi jako prste jedne ruke. Upravo si napravio morsku zvijezdu. Kažiprstom druge ruke nježno prati prste ruke koja ti je raširena kao morska zvijezda. Počni od palca i prati svaki prst odozdo prema gore i opet dolje.

Dok izvodiš ovu vježbu pazi na disanje. Udahni dok ideš prema gore i izdahni dok se spuštaš prema dolje. Ponovi nekoliko puta.

 

„Hvala“

Udobno se smjesti. Zatvori oči potpuno ili na pola. Sada se prisjeti nekog događaja kada je netko učinio nešto lijepo ili posebno za tebe. Možda su te mama ili tata odveli u park ili ti je prijatelj dao omiljenu igračku ili te teta u vrtiću pohvalila.. Probaj zamisliti taj poseban trenutak. Sjeti se gdje si bio, s kim si bio, kako si se osjećao.

Primijeti kako se osjećaš sada dok se prisjećaš tog posebnog trenutka. Možeš li primijetiti osjećaj sreće i topline negdje u tvom tijelu. Možda mali balončić sreće u trbuhu, prsima, glavi.. Taj balončić sreće je tamo jer se osjećaš zahvalno što imaš tu osobu u svom životu.

Možeš tiho u sebi reći hvala toj osobi što je bila tako dobra prema tebi. A onda i glasno kad je vidiš slijedeći puta

 

Izvor: https://www.poliklinika-djeca.hr/aktualno/novosti/besplatna-brosura-kratke-vjezbe-mindfulnessa-za-djecu-za-prepoznavanje-i-kontrolu-neugodnih-osjecaja-i-ponasanja/

 • JOŠ ČLANAKA ...

  KONTAKTIRAJTE NAS

  IMATE LI PITANJE?


  Gomljanik 41
  22000 Šibenik

  022 351 171
  098 639 741 (ravnateljica Vrtića)

  info@vrtic-sunce.hr
  www.vrtic-sunce.hr

  Copyright © 2023 • Dječji vrtić SUNCE, Brodarica • Sva Prava Pridržana